2011-03-02

Livets gåtor Jane Austen av Vivi Edström

Nu har jag äntligen läst ut denna bok! Eftersom jag valde att läsa Jane Austens romaner parallellt med denna har det tagit sin lilla tid. (Dessutom har jag stuckit emellan med några andra böcker också förstås).


I bokens första del beskrivs Jane Austens liv - det man vet om det - och författaren, Vivi Edström, har rest i Jane Austens "fotspår" och sett miljöerna där hon levde. Därefter tar författaren upp de olika romanerna, från Lady Susan till den icke fullbordade Sanditon, och beskriver deras innehåll, jämför dem med varandra och tar upp och diskuterar olika avsnitt. I slutet av boken finns ytterligare några analyserande kapitel, t.ex. "Jane Austen i tiden", "Flickors fostran" och "Unga män". I dessa kapitel jämförs bl.a. de olika personerna som förekommer i romanerna och deras skillnader och likheter. Man får också en bild av hur Jane Austens skrivande utvecklades och av hur hon skrev, refuserades, arbetade om och publicerades.
En del jämförelser med Jane Austens eget liv finns också med i boken och om hur hon troligen upplevde de miljöer hon vistades i och sedermera beskrev i sina romaner, t.ex. Bath, byar på den engelska landsbygden m.m. Vivi Edström tar också upp aspekter som man kanske inte tänker på första gången man läser Jane Austens romaner, eller om man endast läser dem för nöjes skull, t.ex. den vid den tiden brännande slavfrågan, kvinnans situation m.m.
På det hela taget gillade jag verkligen den här boken. Det blir dock en hel del upprepningar eftersom vissa saker återkommer i de olika jämförelserna i senare delen av boken. Jag vill dock rekommendera den varmt till alla andra Jane Austen-fantaster!

Inga kommentarer: