2011-03-19

Depend 227

Den här veckan kände jag att jag ville pigga upp mig lite, så jag valde Depends grönturkosa nyans 227 med lite skimmer, ur deras vårkollektion.


utomhus utan blixt - här ser nyansen lite kallare ut



Utomhus ser nyansen lite kallare ut, så jag tycker nog att inomhusbilderna gör färgen mer rättvisa. Jag brukar inte ha så här "stark" färg på naglarna, så var gång jag har fått syn på den har jag hajat till och blivit glad. Det är en riktig vårfärg för mig!

 inomhus med blixt

2011-03-17

China Glaze Sea Spray

Ur China Glaze vårkollektion har jag bara köpt ett lack: Sea Spray. Det var faktiskt det enda jag fastnade för. Övriga nyanser hade jag antingen ett annat lack som är ganska likt eller så gillade jag helt enkelt inte nyansen.
Sea Spray tilltalade mig i alla fall. Det är en grå nyans som drar lite åt ljusblått. Tyvärr höll det inte så bra, så när jag fotograferade det hade det redan hunnit få lite skador.

2011-03-15

Salvekvick och kvacksalveri av Simon Singh och Edzard Ernst

Salvekvick och kvacksalveri av Simon Singh och Edzard Ernst har jag haft hemma ett tag, men nu läste jag äntligen den. Det är en intressant bok som redovisar hur alternativmedicinen fungerar (om den fungerar) och som ger historik och jämförelser med etablerad medicin.


Boken har ett vetenskapligt anslag, men är i mitt tycke lättläst. Jag rekommenderar boken varmt till alla som kommit i kontakt med alternativmedicin och vill veta mer om bakgrunden till de olika vanliga alternativa behandlingsmetoderna, som akupunktur, homeopati, kiropraktik och örtmedicin, samt hur de verkar - eller inte verkar.
Det enda jag saknade i boken var ett stycke om Semmelweiss deduktiva metoder (som han utvecklade i samband med att han undersökte orsakerna till den ojämna fördelningen av barnsängsfeberfall på förlossningsavdelningarna på sjukhuset där han arbetade), i genomgången av hur man genom tiderna kommit fram till hur man provar medicinska metoder.

2011-03-07

BB Couture Iced Olive

Här kommer ännu en underbar grön nyans - BB Couture Iced Olive! Lacket är lätt att applicera och färgen är en varm grön färg med lite skimmer i:


Det torkade snabbt och blev inte alls så lättskadat som Dress Rehearsal som jag använde för någon vecka sedan. Tyvärr höll lacket inte riktigt så bra som man skulle kunna önska, men efter att ha bättrat på med ett tredje lager (på bilden är det två lager) efter några dagar, så gick det ändå rätt bra att ha i fem-sex dygn. Jag vill gärna att ett lack skall hålla ca en vecka, för jag har inte riktigt tålamod att lacka om oftare.

2011-03-06

Stolthet och fördom av Jane Austen

När jag nyligen läste Jane Austens romaner, såg jag filmatiseringen av Stolthet och fördom, men när jag hade läst övriga romaner läste jag förstås denna också!

Detta är en av mina favoriter (låter som om jag bara har favoriter bland dessa romaner och det är ju sant!) och jag blev förstås inte besviken den här gången heller. Något jag fäste mig särskilt vid denna gång är alla subtila vinkar om att mr Darcy är på väg att ändra åsikt om Elizabeth Bennet så pass tidigt i romanen - som jag mindes det från tidigare läsningar märkte man inte ändringen så tydligt förrän senare, men det är klart att jag är kanske mer beredd på detta och lyhörd för det subtila när jag läser romanen för femtioelfte gången...

Elisabeth är en av mina favoriter bland huvudpersonerna i Jane Austens romaner (tillsammans med Elinor i Förnuft och känsla och Anne i Övertalning). Av de manliga huvudpersonerna är nog mr Darcy favoriten, för mr Knightley (i Emma) är lite för perfekt...

Elisabeths bästa vän, Charlotte Lucas, har jag däremot alltid haft väldigt svårt för att förstå mig på, men denna gång lade jag bättre märke till hur hon tänker om äktenskapet i början av romanen, där det visar sig att hon inte tror så mycket på förälskelse och kärlek som leder till giftermål, utan mer på att en förtrolighet och ett gott kamratskap kan växa fram under ett äktenskap. Hon väljer att gifta sig med mr Collins (romanens tråkmåns och tönt), men efter att ha läst mer om kvinnans situation under denna tid, får jag större förståelse för hennes val. Hon är tjugosju år i romanens början, har jag för mig, och mr Collins kan vara hennes sista chans till äktenskap, vilket för hennes del ändå ger ett visst oberoende, eftersom hon får ett eget hushåll att styra över och kommer ifrån sitt beroende av sin familj.

2011-03-05

H&M Dust and Diamonds och Isadora Latte Queen

Ännu ett H&M-lack jag inte visat tidigare (mer än som ett exempel på någon enstaka nagel):


Detta är en av mina favoriter bland mina bruna lack. Det är lättlackat, täcker väl och blir lagom glansigt. Det passar bra att kombinera med andra bruna och beiga nyanser, som t.ex. här med Isadoras graffiti-lack Latte Queen:


(utomhus utan blixt )

(inomhus med blixt)

2011-03-04

H&M Envy Me

När jag bläddrade tillbaka insåg jag att jag aldrig publicerade mina bilder på H&M Envy Me när jag hade tagit dem, men visade detta lack i min Alla hjärtans dag-manikyr, så här kommer bilderna från i höstas någon gång:



Jag gillar verkligen den här blank-mörk-gröna glänsande nyansen. Dessutom är det ett billigt och lättanvänt lack, så det är verkligen värt varenda krona.

Med Isadoras svarta graffiti-lack över såg det ut så här:

2011-03-02

Livets gåtor Jane Austen av Vivi Edström

Nu har jag äntligen läst ut denna bok! Eftersom jag valde att läsa Jane Austens romaner parallellt med denna har det tagit sin lilla tid. (Dessutom har jag stuckit emellan med några andra böcker också förstås).


I bokens första del beskrivs Jane Austens liv - det man vet om det - och författaren, Vivi Edström, har rest i Jane Austens "fotspår" och sett miljöerna där hon levde. Därefter tar författaren upp de olika romanerna, från Lady Susan till den icke fullbordade Sanditon, och beskriver deras innehåll, jämför dem med varandra och tar upp och diskuterar olika avsnitt. I slutet av boken finns ytterligare några analyserande kapitel, t.ex. "Jane Austen i tiden", "Flickors fostran" och "Unga män". I dessa kapitel jämförs bl.a. de olika personerna som förekommer i romanerna och deras skillnader och likheter. Man får också en bild av hur Jane Austens skrivande utvecklades och av hur hon skrev, refuserades, arbetade om och publicerades.
En del jämförelser med Jane Austens eget liv finns också med i boken och om hur hon troligen upplevde de miljöer hon vistades i och sedermera beskrev i sina romaner, t.ex. Bath, byar på den engelska landsbygden m.m. Vivi Edström tar också upp aspekter som man kanske inte tänker på första gången man läser Jane Austens romaner, eller om man endast läser dem för nöjes skull, t.ex. den vid den tiden brännande slavfrågan, kvinnans situation m.m.
På det hela taget gillade jag verkligen den här boken. Det blir dock en hel del upprepningar eftersom vissa saker återkommer i de olika jämförelserna i senare delen av boken. Jag vill dock rekommendera den varmt till alla andra Jane Austen-fantaster!