2012-06-27

Tusen olevda liv finns inom mig av Tomas Sjödin

Detta är Tomas Sjödins första roman, efter att han under många år skrivit både krönikor om tro och böcker om den utdragna sorgeprocessen då han och hans familj förlorat två söner. Huvudpersonen i "Tusen liv finns olevda inom mig" är frikyrkopastor Bengt Eriksson. Han har förlorat sin hustru och enligt sig själv drabbats av "andlig kallbrand". Om han inte får bukt med denna andliga kallbrand riskerar hans tro och förmåga att förkunna att dö ut. För att komma till rätta med sitt liv lämnar han helt enkelt sin hemstad och sin församling i fyra månader för att resa till västkusten och få möjlighet att återvinna livslusten.
Detta är en fascinerande bok och det är roligt att en pastor är huvudperson och beskrivs på ett så bra och mänskligt sätt och inte som det brukar vara i t.ex. svensk film där pastorn oftast är en inskränkt bifigur. Boken innehåller mycket funderingar och tankar, samt ett stort mått humor, t.ex. "Det glödde till inom Harry Sahlén. Var inte detta ett tecken på väckelse så visste han inte vad väckelse var. Att Herren kunde göra de ljumma brinnande visste han förut, men att Herren kunde göra de överhettade direkt förnuftiga, det hade han aldrig tidigare varit med om."
Om du har läst Tomas Sjödins tidigare böcker och tyckt om dem kommer du säkert att tycka om denna, hans första roman, också!

Inga kommentarer: