Detta är andra boken om kyrkoherde Simon Eldfeldt, som löser fall i 1890-talets Karlshamn med omnejd. Den första, Böljelek, läste jag i september förra året.
I denna bok hittas två kvinnor, vid lite olika tillfällen, dränkta i ån som flyter genom staden. Som en parentes kan jag inte låta bli att påpeka att det står "älven som flyter förbi staden" i beskrivningen av boken på Adlibris och det känns lite märkligt att utnämna en av Blekinges åar till älv. Finns inte älvar enbart norröver i Sverige?
I vilket fall som helst är det en spännande berättelse och en bra intrig. Jag håller med de recensenter som tycker att denna är bättre än Böljelek. Något jag saknar är lite mer personkännedom kring kyrkoherdens fru, som mest figurerar i periferin, men det kanske kommer fler böcker...
4 kommentarer:
Kommer säkert fler! Tycket det är jätteintressant med historiska deckare, extra kul att de utspelar sig i Blekinge. Stör ihjäl mig att jag inte gillade den första, kanske ska försöka mig på tvåan istället:-)?
Jag vet inte om språket är så annorlunda i tvåan (har för mig att det var språket du inte orkade med i ettan), men den har ju fått bättre recensioner, så den kan väl vara värd ett försök? Ja, visst är det roligt att de utspelar sig i Blekinge!
Om ni visste vilken kamp jag förde för att få ändra till ån som rinner genom staden istället för älven som rinner förbi staden. (när det redan var för sent)För att kalla Mieån för en älv är väl som att kalla Galtsjön, Byasjön, Halen eller möjligen Alljungen för Ocean eller något liknade. Men lagt kort ligger. Någon på förlaget från Göteborg (Göta älv) gjorde tabben. Men samtidigt. Misstag sker och inte fan är det hela världen. Pocketversionen kanske blir korrekt?
Klok som en bok: Ja, Böljelek är tungrodd. Kanske till och med för min egen smak. Vi tog i så vi sprack. Jag utlovar att uppföljarna (om det blir några) är betydligt mindre svårsmälta. Men samtidigt kan jag berätta att våra böcker är mycket omtyckta bland framförallt 75 +. Smaken är som baken du vet.
Mvh
Martin Palmqvist
Ja, det kanske stod älv i baksidestexten. Jag lade märke till det på AdLibris hemsida, men misstänkte, som du förstod, att det inte var en författarbeskrivning.
Jag uppskattar era böcker, trots att jag är en bra bit från 75+, så ni har en del yngre läsare också!
Skicka en kommentar